Hoe Werkt Zonnestroom?

De werking van zonnepanelenVoor het opwekken van zonnestroom heb je nodig:

  • Zonnepanelen
  • Omvormer
  • Bevestigingssysteem
  • Wat kabel
  • Een dak op het zuid-westen tot zuid-oosten

Met behulp van het bevestigingssysteem plaats je de zonnepanelen op het dak, sluit ze aan op de omvormer, stekker erin en draaien maar, terug dan!

Met een Ferrarismeter zonder terugloopblokkering wordt de opgewekte energie afgetrokken van het verbruik: de meter loopt terug! Ook een digitale teruglevermeter is geschikt voor teruglevering aan het net.

Het zonnepaneel of photovoltaÔsch (PV) paneel zet licht om in elektriciteit. De opgewekte energie wordt door een omvormer omgezet in bruikbare elektriciteit.

 

Zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. Elke zonnecel is gemaakt van speciaal materiaal waarin onder invloed van licht een spanningsverschil ontstaat. Zonnepanelen die wij leveren bestaan uit 60-polykristallijn (multikristallijn) silicium zonnecellen en monokristallijn. De bovenkant is van gehard glas in een frame van geanodiseerd aluminium met een waterdichte achterzijde.

Alles is ontworpen voor een levensduur van meer dan 30 jaar.

 

Omvormer

Uit ons stopcontact komt wisselspanning van 230 Volt, daarop is ook alle elektronische apparatuur op aangepast. Zonnepanelen wekken gelijkspanning op, daarom is er een omvormer (ook wel inverter genoemd) nodig.

De omvormer zorgt ervoor dat de stroom uit de zonnepanelen omgezet wordt in bruikbare wisselspanning.

 

Bevestiging

Tot slot is er voor installatie nog een constructie of een systeem nodig om de zonnepanelen te bevestigen. Er zijn constructies voor plaatsing van zonnepanelen op schuine daken, platte daken en gevels.

 

OriŽntatie van de zonnepanelen

InstralingsschijfBij een helling van 36į en een oriŽntatie van 5į west ten opzichte van het zuiden ontvangen zonnepanelen de maximale instraling (100%). Met een instralingsschijf is de instraling voor alle hellingshoeken en oriŽntaties eenvoudig te bepalen.

Een instraling boven de 90% is optimaal. In het algemeen geldt dat zonnepanelen aan dit instralingspercentage voldoen als: er geen schaduw op valt, op het zuidwest tot zuidoost liggen en de hellingshoek tussen de 30 en 60 graden is.

Voor het plaatsen van PV-panelen is meestal geen vergunning nodig, informeer bij uw gemeente.

 

Opbrengst

De stroom die wordt opgewekt, hangt af van de hoeveelheid licht en het vermogen van de zonnepanelen.

Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Wattpiek is het elektrisch vermogen dat een zonnecel levert bij standaard testcondities (STC): een instraling van 1000 W/m≤ (een stralend blauwe hemel in juni) en een celtemperatuur van 25 graden Celsius. Bij die omstandigheden levert een zonnecel van 1 Wp een vermogen van 1 Watt.

Een zonnepaneel van 250Wp levert levert dan dus 250 Kwh. Bij een lagere instraling of een hogere temperatuur levert de zonnecel minder vermogen.

Het betreft omzetting van licht: dus ook bij bewolkt weer wordt energie opgewekt.

Schaduw is van invloed. Als op een deel van de set schaduw valt, kan dit de efficiency van de gehele installatie beinvloeden. Dit kan ondervangen worden door het kiezen van een omvormer met meerdere strings of gebruik van micro-omvormers.

De efficiency van een zonnestroominstallatie is ook afhankelijk van de configuratie, de samenstelling van de set: de zonnepanelen met een bepaald vermogen en de omvormer. De omvormer moet passen bij het geinstalleerd vermogen van de zonnepanelen: optimalisatie van het hele systeem is belangrijk.

Zonnepanelen Volendam heeft jarenlange ervaring in het plaatsen van de meest efficiente zonnestroomsystemen en geeft graag deskundig advies en informatie over uw specifieke situatie en mogelijkheden.

Klik op projecten  voor een greep uit onze reeds gerealiseerde zonnestroominstallaties.
Klik hier voor ons productassortiment.

zonnepanelenfiets

Nieuwe paneel
van QCELLS
klik hier 

Duurzaamheidsbeurs
22-04-2017
klik hier

ABB REACT
klik hier 

Panasonic:
15 jaar Garantie
Ťn paneel 330Wp
Klik hier

nieuwe generatie
ABB UNO
klik hier

QCells paneel
wint Solar Award 2015
Klik hier

Nieuw in assortiment
LGSolar
klik hier

en Bisol Solar
Klik hier

VSN300 Wifi Logger Card
nu verkrijgbaar
lees meer

Erkend
Zonnestroomontwerper
lees meer
cito150

 BTW teruggaaf
ook voor particulieren

lees meer